Bitcoins veilig bewaren

Bitcoins zijn virtueel en dus alleen op computers en het internet te bewaren. Er zijn online opties om je Bitcoins te bewaren, maar het is ook mogelijk om dit op je eigen computer te doen. In dit artikel worden de mogelijke opties besproken.

Offline Bitcoins bewaren

De offline portemonnee wordt ook wel cold storage genoemd. Dit is de veiligste manier om je munten te bewaren. Dit kan ook worden gezien als een spaaromgeving. Zo kan je hier grotere hoeveelheden bewaren en kleinere bedragen online of op je smartphone. Een offline portemonnee in combinatie met back-ups en versleutelingen wordt door de organisatie van Bitcoin aanbevolen. Dit realiseren kan op twee manieren:

Offline transactieondertekening

Dit is mogelijk met twee computers die je portemonnee delen. De ene computer mag niet met het netwerk zijn verbonden. Dit is de computer die de volledige portemonnee bevat en in staat is om transacties te ondertekenen. De andere computer is verbonden met het internet en kan alleen de portemonnee bekijken. Hierdoor kunnen er transacties worden voltooid, maar niet worden ondertekend. Het is mogelijk om met de volgende stappen een nieuwe transactie uit te voeren:

 1. Maak een nieuwe transactie aan op de computer die een internetverbinding heeft. Sla deze op een USB-stick op.
 2. Plug de USB-stick in de offline computer en laat deze de transactie ondertekenen.
 3. Stop de USB-stick terug in de online computer en de transactie kan getekend en wel worden verstuurd.

Hardware Bitcoin portemonnee

Het gebruiken van een hardware portemonnee is de beste balans tussen veiligheid en gebruikersgemak. Het betreft kleine apparaatjes die ontworpen zijn om als portemonnee te functioneren. Zo kan er geen software op worden geïnstalleerd. Hierdoor is deze goed beveiligd tegen kwetsbaarheid van andere computers en online dieven. Daarnaast staan deze portemonnees wel back-ups toe, zodat je Bitcoins terug kan krijgen wanneer je het apparaat verliest.

Momenteel worden deze hardware portemonnees nog ontwikkeld, maar deze komen binnenkort op de markt.

Software Bitcoin Portemonnees

Er zijn programma’s beschikbaar die je kan downloaden op je desktop en functioneren als portemonnee. Deze geven je de complete controle over je eigen portemonnee. Echter ben je zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van je munten en het maken van back-ups. Voor sommige software programma’s moet je computer ook lang aanblijven, soms zelfs de hele dag.

Beschikbare software is:

Online Bitcoins bewaren

Er zijn een hoop websites die het mogelijk maken om online Bitcoins te bewaren. Deze sites zijn ongeveer te vergelijken met banken. Het is daarom belangrijk dat je de diensten zorgvuldig uitkiest. Deze websites bieden namelijk geen zekerheid om de Bitcoins te bewaren, een echte bank doet dit wel. Dit is een groot nadeel van het online bewaren van Bitcoins. Zo kan de andere partij de munten verliezen, failliet gaan of ze kunnen in beslag worden genomen door bijvoorbeeld de overheid.

Een aantal beschikbare online Bitcoin portemonnees:

 • Blockchain
  Deze dienst maakt het mogelijk om een gratis online bitcoin portemonnee te bewaren. Dit is de grootste en veiligste portemonnee die online verkrijgbaar is.
 • Bitcoinera
  Deze portemonnee bewaart niet alleen je coins, maar geeft ook rente. Zo ontvang je iedere maand 6 procent rente op het aantal bitcoins in de portemonnee.
 • Coinbase
  Coinbase is een geavanceerde en goed beveiligde portemonnee. Ze hebben daarnaast een Android applicatie waarop de portemonnee te bekijken is.

Hieronder een aantal andere portemonnees:

Tips voor het bewaren van Bitcoins

Wanneer je in het bezit bent van Bitcoins kan je deze het beste verdelen tussen verschillende computers en devices. Door dit te doen spreid je het risico. Gebruik daarnaast een goede firewall en antivirus software. Kies voor verschillende wachtwoorden per account en zorg dat deze complex en lang zijn.

Plus500

Plus500